Header image  
 
  
 
 
 
 
Despre calitatea de Membru

La fel ca oricare altă asociaţie*, Parohia Ortodoxă Româna "Sfânta Treime" din Perth este constituită dintr-un grup de credincioşi care au ca ţel comun menţinerea unui locaş de rugăciune ortodoxă şi cultură românească la peste 12.000km depărtare de locurile de origine.

Din punct de vedere organizatoric, parohia este înregistrată ca asociaţie non-profit şi funcţioneaza în Australia conform unui statut propriu de organizare în concordanţă cu statutul de funcţionare al Episcopiei Ortodoxe a Australiei şi Noii Zeelande, precum şi cu "Association Incorporation Act W.A. 1987".

De asemenea, la fel ca orice altă asociaţie, parohia "Sfânta Treime" trăieşe prin şi pentru membrii săi.

Prin activităţi religioase variind de la tradiţionala sfîntă liturghie săptămînală, pîna la slujba de înviere sau activităţi sociale ca "Petrecerea din Februarie", "Picnic la Tim" sau "Moş Crăciun", parohia încearcă să fie cît mai de folos societaţii ortodoxe române din Australia de Vest.

Pe lîngă aspectul general, relaţia dintre membru şi biserică îmbracă aspecte personale pentru cele mai importante momente din viaţa celor mai mulţi dintre noi: botez, căsătorie, înmormîntare.

 

Ce semnificaţie are expresia: "sa fi membru al parohiei"?

"În principal înseamnă să mergi la biserică în fiecare duminică şi să donezi mulţi bani de fiecare dată".

Probabil dacă ceri opinia unui grup de 10 persoane primeşti 8 răspunsuri diferite, dintre care 4 ar fi în linie cu afirmaţia de mai sus, totul bazat pe experienţe sau convingeri anterioare.

S-ar părea că există puţină dificultate în a înţelege calitatea de "membru" al unei parohii ortodoxe, probabil pentru că se presupune de la sine înţeleasă şi nu a fost explicată suficient. Sper ca rîndurile de mai jos să remedieze această deficienţă şi să explice ce înseamnă "Membrii prin Botez" şi "Membri cu Drept de Vot"

 

1. Membrii prin Botez

Practic orice persoană care a fost botezată după rînduiala ortodoxă, şi care menţine legătura cu parohia, indiferent de vîrstă, este din oficiu considerată membru al parohiei.

Nu are nici o altă obligaţie în afară de a respecta simbolurile religioase, valorile social - morale ale parohiei, precum şi pe ceilalţi membrii.

Membrii prin botez sînt într-un fel oaspeţi bineveniţi ai parohiei dar nu au "drept de vot", adică nu pot participa activ la luarea de decizii referitoare la activitate parohiei.

De foarte multe ori aceşti membrii ajută financiar activitatea parohiei, prin donaţii, în mod benevol.

 

2. Membrii cu Drept de Vot

Expresia "cu drept de vot" poate nu este cea mai reprezentativă exprimare, acesti membrii fiind de fapt membrii care dau viaţă parohiei, membrii care şi-au luat formal angajamentul să susţină parohia "la bine şi la rău".

Pentru a deveni membru cu drept de vot, pe lîngă condiţiile de la punctul 1, persoana trebuie să mai îndeplinească doua condiţii: să fie majoră şi să plătească o contribuţie bănească minimă anuală.

Această contribuţie se stabileşte anual prin votul membrilor la Adunarea Generala Anuală ţinută de obicei în luna octombrie. Pentru ultimii trei ani, contribuţia a fost stabilită la AD 150.00 pe an calendaristic.

Nu este necesară completarea vreunui formular de cerere pentru a deveni membru cu drept de vot, plata contribuţiei anuale pînă la data de 1 mai a fiecărui an este considerată a înlocui această cerere. Lista membrilor cu drept de vot este alcătuită în fiecare an de către consiliul parohial, conform statutului de funcţionare.

 

 

De: Sever Ciutina
sevciu (at) iinet.net.au

*ASOCIÁŢIE, asociaţii 1)Grupare de persoane creată pentru a atinge un scop comun şi organizată pe baza unui statut.

 
         
Copyright: “Holly Trinity” Parish Inc. Perth W.A. 2009